Odmiany winogron

Strona główna  > O Bułgarii  > Wino  > Odmiany winogron > strona 1 z 3
Domowe
 
Jest siedem odmian miejscowych winogron, które dzielą się na odmiany dojrzewające późno i wcześnie. Dojrzewające późno to: Czerwony Misket, Dimiat, Gamza, Mawrud, Siroka Melniszka Loza. Wcześnie dojrzewające: Pamid, Wraczński Misket
 
późno dojrzewające:
  •  
    Czerwony Misket
    - Biała odmiana winogron. Spotykana w całej Bułgarii, ale najbardziej popularna w regionie Doliny Sungurlare i Karlowo. Liść jest duży i prawie okrągły. Z góry pokryte są mchem podobnym do pajęczyny, a z dołu mchem włochatym. Kiść jest najczęściej średniej wielkości. Ziarna są średnio duże i prawie idealnie okrągłe. Ziarna są soczyste, a skórka jest średnio gruba, żylasta. Skórka ma kolor różowawy do czerwonego. Z tej odmiany produkuje się wysokiej jakości białe wytrawne wina z przyjemnym lekkim aromatem.
  • Dimiat - Biała odmiana winogron. Hodowana jest we wszystkich regionach Bułgarii, ale najbardziej rozpowszechniona jest w regionie Wschodnim. Liście tej odmiany są duże i mocno pomarszczone. Z góry pokryte są mchem podobnym do pajęczyny, a z dołu mchem "włochatym". Kiść jest średniej wielkości i często ma ziarna różnej wielkości. Ziarna są duże, owalne, lekko mięsiste i o lekkim aromacie wanilii. Skórka jest średnio gruba, żylasta i ma kolor żółto-zielony. Z odmiany produkuje się białe wina oraz składniki niezbędne do produkcji winnego brandy.
  • Gamza - Odmiana Gamza dojrzewa późno. Najbardziej rozpowszechniona jest w centralnej części północnej Bułgarii w okolicach Suhindol, Plewen i Nowo Selo. Po odmianie Pamid, Gamza jest najbardziej rozpowszechnioną czerwoną odmianą bułgarską. Liście są duże, szersze niż dłuższe i lekko wygięte. Kiść jest średniej wielkości. Ziarna też są średniej wielkości, okrągłe i lekko mięsiste. Skórka jest średnio gruba, delikatna o kolorze niebiesko-czarnym. Z odmiany Gamza produkuje się czerwone wina o słabym kolorze, które mogą leżakować.
  • Mawrud - Czerwona odmiana winogron. Rozpowszechniona w Południowej Bułgarii (głównie w regionach Asenowgrad, Plowdiw, Pazardzik, Cirpan, Stara Zagora i Nowa Zagora). Liście tej odmiany są duże. Grona są duże, średnio zbite, a czasami nawet luźne. Ziarna są średniej wielkości, mięsiste i soczyste. Skórka jest średnio gruba o kolorze ciemno niebieskim. Wina otrzymane z tej odmiany mają intensywny kolor i nadają się do długiego leżakowania.
  • Siroka Melniszka Loza - Bardzo późno dojrzewająca bułgarska odmiana winogron. Tak jak sama nazwa wskazuje, najbardziej rozpowszechniona jest w okolicach Melnik. Przypuszcza się, że jest to stara tracka odmiana winogron. Liście są duże. Grono jest średniej wielkości, średnio zwarte lub zwarte. Ziarna są średniej wielkości, okrągłe i soczyste. Skórka jest gruba i żylasta o kolorze niebiesko-czarnym. Otrzymane z tej odmiany wina charakteryzują się ciemnoczerwonym kolorem, a długie leżakowanie polepsza ich charakterystyki smakowe.
wcześnie dojrzewające:
  • Pamid - Pamid należy do najstarszych bułgarskich odmian winogron. Jest hodowana głównie w południowych regionach Bułgarii. Liście tej odmiany są średniej wielkości, okrągłe i lekko wygięte. Kiść jest średniej wielkości. Ziarna są duże i lekko wydłużone. Skórka jest cienka, delikatna, lekko przezroczysta o czerwonym zabarwieniu. Wina otrzymane z tej odmiany charakteryzują się słabym kolorem. Są lekkie i należy je konsumować szybko.
  • Wraczanski Misket - lokalna odmiana Misket, znana jest także pod nazwą Twarda Tamianka. Odmiana ta jest hodowana w niewielu regionach Bułgarii. Najbardziej rozpowszechniona jest w okolicach miasta Wraca. Liście tej odmiany są średniej wielkości. Mają okrągły kształt. Wielkość kiści jest zazwyczaj mała, ale dochodzi do średniej. Ziarna są średniej wielkości. Skórka jest gruba, żylasta. Ma żółto-zielony kolor i brązowe plamki. Z odmiany Wraczanski Misket produkuje się wina o mocnym i trwałym aromacie.



---


Expand Help Mój folder

Moje Ulubione apartamenty

Masz  apartamentów

Szukaj nieruchomości

Szukaj w serwisie



Wstecz Drukuj stronę Do góry