Kuchnia Bułgarska
Artykuł spożywczy, który kojarzy się z Bułgarią to jogurt. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają niepowtarzalnym bakteriom Lactobacillus bulgaricus. Ma on wiele odmian: owczy, krowi, mieszany.
Spożywanie posiłków ma tu wymiar prospołeczny. Bardzo często obiady i kolacje spożywane są w gronie szerszym niż rodzinnym. Przez to potrafią trwać naprawdę długo. Mówi się, że Bułgar lubi dobrze zjeść. Ma śródziemnomorski temperament, ceni więc dobre jadło i nie gardzi napitkiem zawsze w doborowym Towarzystwie.
Na śniadanie Bułgarzy najczęściej zjadają słodką bułkę, popijając ją kwaśnym mlekiem lub sery, oliwki i wędliny. Często jednak wypija tylko czarną kawę i przegryza cokolwiek.
W porze obiadowej jada się zazwyczaj na ostro przyrządzone małe kiełbaski zwane kebapczeta z sałatką warzywną i kromką białego puszystego chleba (chleba tego rodzaju nie ma w Polsce, jest to pieczywo pszenno–kukurydziane,).
ZOBACZ FILM 1 |
ZOBACZ FILM 2 |
Przykładowe bułgarskie specjały:
- BAKŁAWA – bardzo słodkie zawijane ciasto, zazwyczaj nadziewane orzechami
- BANICA – zawijane ciasto nadziewane owczym serem
- GIUWECZ – zapiekanka z różnych warzyw, mięsa, ziemniaków
- KACZAMAK – papka kukurydziana zapiekana z jajkiem i żółtym serem, podawana w glinianym naczyniu
- KAWYRMA – gulasz barani lub wieprzowy z warzywami i sosem pomidorowym, podawany w glinianym garnku
- KEBABCZE – wałeczki siekanego mięsa opiekane w grilu
- KIUFTE – kulki z siekanego mięsa opiekane w grilu
- MISZ MASZ – jajecznica z pomidorami, papryką, owczym serem
- OWCZARSKA – sałata pasterska, Salata z szynki, oliwkami i tartym serem owczym
- PAŁACZINKA – naleśnik nadziewany czekoladą, marmoladą itp.
- SKUMRIA – makrela z grila
- SNEŻANKA – Salata z ogórków w zagęszczonym jogurcie z kawałkami orzechów włoskich.
- TARATOR – chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi i duża ilością czosnku, przyprawiony koprem, bardzo orzeźwiający, podawany zazwyczaj w miesiącach letnich
Przykładowe ceny posiłków w Euro:
Kawa (filiżanka) |
0.50 - 0.90 EUR |
Przekąska |
0,50 EUR |
Obiad w restauracji |
ok. 6 EUR |
Wino (lampka) |
0.50 - 1 EUR |
Piwo (butelka) |
0,25 EUR |
Woda (szklanka mineralnej) |
0.40 - 0.60 EUR |
Zupa |
0,50 EUR |
Sałatka szopska |
0,75 EUR |
Taxi (1 km) |
0,20 EUR |