Bułgarskie wina, mocne lub łagodne, młode lub lekkie i o smaku świeżych owoców, mają oryginalny i niezapomniany smak. Bułgarskie tradycje winiarskie mają długą i ciekawą historię. Ich początki sięgają czasów Traków, którzy byli pierwszymi producentami wina w Europie. W VI w. p.n.e. traccy królowie organizowali uczty, na których raczono się winem, gawędząc o stoczonych bitwach i planując wojenne wyprawy. Dzisiaj uprawia się wiele lokalnych szczepów winorośli, m.in.: Mawrud, Melnik i Gamza. Bułgarscy producenci kultywują wielowiekowe tradycje, stosując dawne techniki wytwarzania wina, niezmienne od wielu pokoleń, ale uwzględniając zmieniające się gusty klientów, wprowadzili w ostatnich latach nowe procesy produkcyjne, które dają mocne wina znakomitej jakości.
Bułgaria jest obecnie piątym eksporterem wina na świecie. 14 lutego w Bułgarii jest dniem św. Trifona Zarezana, patrona winnic. Wtedy po raz pierwszy przycina się winorośl i spryskuje pędy winem, żeby zapewnić dobre zbiory.
 |
|
ZOBACZ FILM |
|