Znaczenia oznaczeń etykiet z bułgarskiego wina
- Reserve, specjalna kategoria win poddawanych dojrzewaniu w beczkach typu barrique, mogą być deklarowane jako wina z danego regionu geograficznego albo AOC.
- Reserve specjale – wino dojrzewało w beczce co najmniej 2 lata.
- Selection specjale – wino dojrzewalo trzy lata lub dłużej.
- Premium – do produkcji wina użyto tylko jednego szczepu.
- Premium reserve – to wino najlepszej jakości, z jednego zbioru z jednego szczepu.
- Vin de collection – to część partii Reserve special, ale nie więcej niż połowa.
- Baric – oznacza, że wino dojrzewało w beczce dębowej o pojemności 500 l.
- Premium oak – wino fermentowało w nowej beczce dębowej, dzięki czemu nabrało więcej dębowego aromatu i posmaku.
- AOC, podobnie jak we Francji wina muszą być produkowane z określonych ściśle odmian w ściśle zdefiniowanym mikroregionie, z ściśle określoną wydajnością z hektara oraz określoną minimalną zawartością cukru w gronach. Wina te stanowią tylko około 2% produkcji!. AOC : Novo Selo, Varna Lositza, Iujen Briag Pavlikeni, Sungulare Suhindol, Oriachovitza Svischtov, Sakar Liaskovetz, Stambolovo Russenski Briag, Assenovgrad Kralevo, Brestnik Khan Krum, Rozova Dolina Novi Pazar, Harsovo.