Region Południowy

Region Południowy, od dawna należy do największych producentów win w Bułgarii. Gleba jest tu bogata, opada wyższe niż w innych regionach. Ponad 2/3 produkcji stanowią wina czerwone. Region dzieli sie na 3 części:
  • Subregion Południowo-Wschodni. Uprawia sie tu przede wszystkim Cabernet Sauvignon, trochę Merlot i Pinot Noir a także trochę białego Misketa. Godne uwagi są obszary wokół Sliven i Korten i Oriachovitza, gdzie produkuje się nieco pełniejsze, cięższe wina.
  • Subregion Południowy.Sławna jest z doskonałych Merlotów z Haskova i Stambołowa (" Merlot Sakar" i " Merlot Stambolovo" )Wina mają stosunkowo dobry potencjał dojrzewania. Z tego subregionu pochodzi aż 22% bułgarskich winnic. Tracja, Marica, Rodopy. Assenovgrad w Regionie Południowym jest ojczyzną rodzimej winorośli odmiany Mavrud, z którego tworzy się serdeczne , śliwkowe wina, które dobrze sie starzeją, pięć lat i więcej. Znakomite Cabernety i Merloty w klasie Reserve pochodzą z Stambołowa (region Haskovo).
  • Subregion Centralny i Zachodni. Region położony wokół Płowdiw, drugiego miasta Bułgarii. Stąd pochodzą miękkie i giętkie Cabernety i znakomity miejscowy Mavrud, garbnikowy, z czasem bardzo złożony. Merlot produkowany jest też Perushtitza, Assenovgrad i Sepremvri.



Expand Help Mój folder

Moje Ulubione apartamenty

Masz  apartamentów

Szukaj nieruchomości

Szukaj w serwisie



Wstecz Drukuj stronę Do góry